Pályázati anyag

Az érvényes pályázathoz a Fulbright Foreign Student Program online jelentkezést kell kitölteni és a SUBMIT gomb megnyomásával benyújtani.

 • Pályázat beadási határidő: 2020. május 31.   23:59, de a május 18. és május 31. között beérkezett pályázatokat már elkezdjük feldolgozni és a szakmai bírálókkal értékeltetni.

A pályázathoz szükséges kiegészítő dokumentumok letölthetők innen vagy az online jelentkezés során a Country Information menüben:

 • Confidential Letter of Reference
  Három ajánlólevél  angol nyelven egyetemi oktatóktól vagy az adott terület más szaktekintélyeitől, a munkahely támogatása előnyt jelent.  Az ajánlónak fel kell töltenie az online rendszerbe az ajánlólevelét – ehhez a pályázónak az online jelentkezés során a Recommendations menüben kell regisztrálnia az ajánlót, megadva az ajánló nevét és email címét. Ezután az ajánló kap egy emailt a rendszertől egy linkkel, felhasználónévvel, jelszóval, és további instrukciókkal.
 • Information Concerning Foreign Student Academic Records nyomtatvány
  a pályázó saját maga tölti ki. Az űrlapon megadott információ segítségül szolgál az amerikai fogadó intézmények számára abban, hogy a pályázó által Magyarországon megszerzett felsőfokú végzettség beilleszthető legyen az amerikai oktatási és értékelési rendszerbe.
 • Transcript Release Form - csak azoknak kell kitölteniük, akik amerikai felsőoktatási intézményben tanultak;
 • Minden megszerzett diplomát és azok angol fordítását, valamint minden leckekönyvet és azok angol fordítását fel kell tölteni az online jelentkezés során az “Academic Materials” menüben. A legegyszerűbb megoldás az egyetem által kibocsátott magyar-angol nyelvű Europass Oklevél Melléklet (Diploma és Diploma Supplement) beszkennelése és feltöltése. A hitelesített másolatokat kizárólag az ösztöndíjra jelöltektől fogjuk kérni 2020 októberében a kiértesítés után;

 • Jelenleg folyamatban lévő tanulmányok leckekönyvét és annak angol fordítását is a fentiek szerint kell beszkennelni és feltölteni az online jelentkezés során. Ezek hitelesített másolatát is csak az ösztöndíjra jelöltektől fogjuk kérni 2020 októberében;

 • Report on Proficiency in English Form – az online jelentkezés során a Country Information menüben található nyomtatvány feltöltése a magyar pályázóknak nem követelmény, mivel ezt kiváltja a nyelvvizsga.

 • Útlevél – az online jelentkezés során a Grant & Travel Plans menüben a magyar pályázóknak nem követelmény az útlevél másolatának feltöltése.

Az alábbi dokumentumokat a Supplemental documents menüpontba kell online feltölteni,

 • Művészetek ill. az építészet terén pályázóknak: Portfolió az online application erre kijelölt részébe kell feltölteni.


Nyelvi követelmények

 • Az alábbi három vizsgatípusból az egyiket kell letenni a pályázathoz 2018. májusnál nem régebben, de legkésőbb 2020. június 3-ig:
  • minimum 90 pontos számítógépes TOEFL iBT vizsga
   A vizsgaeredményt a 9032 (Fulbright Hungary) kódszámra kell kérni az ETS-től.
   Időpont: havonta 2-4 alkalom, vizsgadíj: USD 220.
  • minimum 6.5 pontos papír alapú IELTS vizsga
   Időpont: havonta 2 alkalom, vizsgadíj: 62.800 Ft.
  • minimum 577 pontos papír alapú TOEFL ITP vizsga
   Időpont: 2020. június 2. és 3. vizsgadíj: 15.000 Ft.

  A TOEFL ITP vizsga eredménye kizárólag a Fulbright ösztöndíj megpályázásához használható fel. Jelentkezni nyitvatartási időben a Fulbright EducationUSA Tanácsadó Központban lehet a vizsgadíj befizetésével a vizsga előtt legkésőbb 5 munkanappal.

  Azoknak a pályázóknak, akiknek a pályázat beadásakor még nincs vizsgaeredménye, amint azt kézhez kapták, csatolniuk kell pályázati anyagukhoz. A további információk a vizsgákról itt.

  Angol nyelvterületen szerzett diplomával rendelkezők sem mentesülnek a fenti nyelvvizsga követelmény alól a Fulbright Program szabályzata szerint.

 • Fokozatot adó programban való részvételre pályázóknak az alábbi két vizsgatípusból az egyiket kell letenni a pályázathoz 2016. májusnál nem régebben, de legkésőbb 2020. május 31-ig:
  • számítógépes GRE General (Graduate Record Examination) vizsga, a szükséges minimális pontszám az amerikai egyetemek követelményeitől függ
   A vizsgaeredményt a 9032 (Fulbright Hungary) kódszámra kell kérni az ETS-től.
   Időpont: Havonta 8 alkalom, vizsgadíj: USD 205.
  • számítógépes GRE ITP elővizsga
   Időpont: 2020. május 18 – június 4 között, előzetesen egyeztetett időpontban.  Vizsgadíj: 5.000 Ft.

  A GRE ITP elővizsga eredménye kizárólag a Fulbright ösztöndíj megpályázásához használható fel. Jelentkezni nyitvatartási időben a Fulbright EducationUSA Tanácsadó Központban lehet a vizsgadíj befizetésével a vizsga előtt legkésőbb 2 munkanappal. Alkalmanként 6-6 fő vizsgázhat, ezért érdemes mielőbb bejelentkezni a vizsgára.

 • Master of Business Administration (MBA) programban való részvételre pályázóknak az alábbi két vizsgatípusból az egyiket kell letenni a pályázathoz 2016. májusnál nem régebben, de legkésőbb 2020. május 31-ig:
  • számítógépes GMAT (Graduate Management Admission Test) vizsga (vagy néhány amerikai egyetemen GRE), a szükséges minimális pontszám az amerikai egyetemek követelményeitől függ. Vizsgadíj: USD 250
  • számítógépes GRE ITP elővizsga
   Időpont: 2020. május 18 – június 4 között, előzetesen egyeztetett időpontban. Vizsgadíj: 5.000 Ft.
 • LL.M. programra (jogi mesterképzésre) jelentkezőknek nem követelmény sem a GRE, sem a GMAT vizsga;

Az ösztöndíjat elnyert pályázóknak, akik fokozatot adó programra jelentkeznek (Master’s vagy Doctorate), 2020. október-november folyamán kötelezően le kell tenni az amerikai egyetemek által elismert hivatalos TOEFL iBT és GRE vagy GMAT vizsgát. A vizsgák letételéhez reményeink szerint ingyenes szabadjegyeket (voucher) tudunk majd biztosítani.
Tapasztalataink szerint a Visiting Student Researcher kategóriában az amerikai egyetemek elfogadják a TOEFL ITP vizsgaeredményt is.