Hosting US Grantees

Lehetőség Amerikai Fulbright ösztöndíjasok fogadására

Tisztelt Cím!

A Fulbright Magyar-Amerikai Oktatási Csereprogram évente 20-25 amerikai oktató, kutató és posztgraduális egyetemi hallgató számára kínál ösztöndíj lehetőséget magyar felsőoktatási- és kutatóintézetekbe a tudományok és művészetek valamennyi területén.

Az amerikai szakemberek az ún. Fulbright U. S. Scholar Catalog of Awards online pályázati kiírásban tájékozódhatnak a világ 160 országában meghirdetett Fulbright ösztöndíjakról.

A Magyarországra vonatkozó pályázati kiírást a magyar intézmények igényeinek felmérése alapján készítjük: évente felmérjük, hogy milyen amerikai szakemberekre van szükség az országban, és ennek alapján hirdetjük meg az ösztöndíj lehetőségeket a következő tanévre.

Célunk, hogy a pályázati kiírás tükrözze a hazai tudományos, oktatási és kulturális élet igényeit.

A következő kiírás 2023. február 1-jén jelenik meg, a pályázati határidő pedig várhatóan 2023. szeptember közepe lesz.

Az előző pályázati ciklus már lejárt katalógusa a következő linken található: https://bit.ly/3Fdc7oF
Ezt frissítjük majd az újabb felmérés alapján.

Ezért az ún. University Request Form for a U.S. Fulbright Scholar, AY 2024-2025 online kérdőív segítségével most is szeretnénk felmérni, hogy intézményük/tanszékük milyen amerikai szakemberrel dolgozna szívesen együtt a 2024-2025-ös tanévben.

Az online kérdőív a következő linken érhető el: https://forms.gle/N1Uc7TR4fSRi82xW8

Kérjük, hogy a kérdőívet angol nyelven töltsék ki, és hogy annak a tanszékvezetőnek vagy más illetékes személynek az elérhetőségét adják meg benne, aki sikeres pályázat esetén az ösztöndíjas szakmai fogadója lesz.

Kérjük továbbá, hogy ezt a kérdőívet intézményében minél szélesebb körben terjeszteni szíveskedjék.

Kitöltési határidő: 2022. november 18.

Minden beküldött igényt továbbítunk az amerikai Institute for International Education (IIE) partnerintézményünknek, de ez még nem jelenti azt, hogy minden területre lesz amerikai pályázó vagy ösztöndíjas jelölt. Ha ismer olyan amerikai szakembert, akit szívesen meghívna intézményébe, kérem hívja fel figyelmét a Fulbright pályázati lehetőségre.

További kérdés esetén a Magyar-Amerikai Fulbright Alapítvány munkatársai szívesen állnak rendelkezésére.

Együttműködését köszönöm. Üdvözlettel,

Dr. Jókay Károly
ügyvezető igazgatóRövidebb időtartamú pályázati lehetőségek amerikai Fulbright ösztöndíjasok fogadására

  • Fulbright Specialist Program
    Lehetőség amerikai tudósok meghívására magyar intézmények számára 2-6 hét időtartamra.Pályázati beadási határidő: folyamatosan
  • Fulbright Intercountry Lecturing Program
    Lehetőség amerikai Fulbright ösztöndíjasként más európai országokban oktatók meghívására magyar intézmények számára.Pályázati beadási határidő: folyamatosan