Hosting US Grantees

University Request Form for a U.S. Fulbright Scholar, AY 2020-2021 online kérdőív

Cover letter in English

Lehetőség Amerikai Fulbrightosok fogadására

 

Tisztelt Cím!

A Fulbright Magyar-Amerikai Oktatási Csereprogram egyrészt magyar állampolgárok számára kínál ösztöndíj lehetőségeket az Amerikai Egyesült Államokba, másrészt a program keretében amerikai szakemberek kaphatnak Magyarországra szóló ösztöndíjat. A Fulbright program szervezésében így magyar intézmények fogadhatnak amerikai vendégtanárokat, kutatókat és (PhD) diákokat. E nagy múltú program szigorú elbírálási folyamatának köszönhetően a kiválasztott résztvevők képzettsége, tudása és szakértelme kiemelkedő. Az amerikai ösztöndíjasokat nemcsak az oktatásba illetve kutatásba lehet bevonni, hanem legtöbbjük szívesen vesz részt a fogadóintézmény intézményi-, oktatási- vagy tananyagfejlesztési munkájában, illetve bármely más szakmai tevékenységében. Az oktatói ösztöndíjak hossza egy vagy két félév, a kutatói ösztöndíjak pedig 3-9 hónapra szólnak.

Alapvető célkitűzésünk, hogy a Fulbright program minél szélesebb körben járuljon hozzá a hazai tudományos élet fejlődéséhez, s ily módon segítse a magyar felsőoktatás és kutatás munkáját. Ezért a korábbi évek gyakorlatát követve az ún. University Request Form for a U.S. Fulbright Scholar, AY 2020-2021 online kérdőív segítségével fel szeretnénk mérni, hogy milyen szakemberekre van szükségük a magyar intézményeknek a 2021-2021-es tanévben.

Az online kérdőív az alábbi linken érhető el:
https://goo.gl/forms/JRS7S4QgFXRlUeT22

Szeretnénk, ha az Ön intézménye/intézete/tanszéke is jelezné ösztöndíjas szakemberekre vonatkozó igényét. Az amerikai egyetemi oktatók, kutatók, illetve más szakemberek számára megpályázható Magyarországra szóló Fulbright ösztöndíjak kiírása ezen felmérés alapján készül el minden évben. A pályázati kiírást a Council for International Exchange of Scholars (CIES) eljuttatja valamennyi amerikai felsőoktatási és tudományos intézményhez. Ez a kiírás (catalog.cies.org) egyrészt segít az amerikai pályázóknak megtalálni azt az intézményt, amely leginkább megfelel szakterületüknek és érdeklődésüknek, másrészt irányadóként szolgál számukra a Magyarországon folyó kutatásokat és a felsőoktatás egyes területeit illetően. Amennyiben ismer olyan amerikai szakembert, akit szívesen hívna meg intézményébe, kérem hívja fel a figyelmét a Fulbright pályázati lehetőségre.

A Fulbright program a tudományok és művészetek valamennyi területén kínál ösztöndíjakat. Kérjük, hogy a kérdőív kitöltése során a szakterület megjelölésénél gondoljon arra, hogy amennyiben a szakterület meghatározása túl specifikus, az nagymértékben leszűkítheti az érdeklődő szakemberek körét. Továbbá kérjük, hogy a kérdőívet azzal a tanszékvezetővel vagy más illetékes személlyel is egyeztessék, aki sikeres pályázat esetén intézeti házigazdája lesz az ösztöndíjasnak.

Mivel minden beküldött igényt eljuttatunk a CIES-hez Washingtonba, kérem, hogy válaszaikat angol nyelven adják meg. Kérjük továbbá, hogy e kérdőívet intézményében minél szélesebb körben terjeszteni szíveskedjék.

Kérjük, hogy az igényfelmérőket a 2018. NOVEMBER 26-i határidőig szíveskedjenek kitölteni.

Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy annak ellenére, hogy minden igényt továbbítunk, nem biztos, hogy minden területre lesz amerikai pályázó.

Amennyiben további információra van szüksége, a Fulbright Bizottság munkatársai szívesen állnak rendelkezésére. Együttműködését köszönöm.

Budapest, 2018. október 15.

Üdvözlettel:

 

Dr. Jókay Károly
ügyvezető igazgató


 

Rövidebb időtartamú lehetőségek

 

  • Fulbright Specialist Program

    Lehetőség amerikai tudósok meghívására magyar intézmények számára 2-6 hét időtartamra.

    Pályázati beadási határidő: a 2019-es évre szóló pályázatok beadási határideje: 2019. szeptember 1.

  • Fulbright Intercountry Lecturing Program

    Lehetőség amerikai Fulbright ösztöndíjasként más európai országokban oktatók meghívására magyar intézmények számára.

    Pályázati beadási határidő: folyamatosan