ED Year-End Letter to the Hungarian Alumni

Written by Fulbright on 12/30/2013. Posted in Uncategorized

Kedves Fulbright Alumni Barátaink!

Karácsony és az év vége közeledtével szeretnék a Fulbright iroda minden munkatársa nevében áldott, egészséges és megelégedettséggel telt karácsonyi ünnepeket, boldog új esztendőt kívánni!

Itt egy füst alatt pedig beszámolnék arról, hogy az elmúlt hónapokban milyen új lehetőségeket nyitottunk meg magyarországi potenciális Fulbrightosok számára!

1. Magyar nyelv és kultúra oktatása a clevelandi Cleveland State University-n: a 2015-16-os tanévtől egy közösen finanszírozott Fulbright lecturer lehetőséget hoztunk létre a CSU-n most novemberben. Erről a clevelandi magyar sajtó is beszámolt részletesen.

2. Az Indiana University-Fulbright közös oktatói ösztöndíjat megerősítettük, meghosszabítottuk.

3. Korábban beszámoltunk a Southern Illinois University-n létrejött “water science” diák ösztöndíjról, amely szintén a 2015-16-os tanévtől él. Ezen túl a Quinnipiac University MBA ösztöndíjáról is beszámoltunk, s nagy valószínűséggel meghosszabítjuk a Florida Institute of Technology, a University of Houston valamint a Texas Christian Universityvel való régebbi egyezményeinket.

4. Kilátásban van még a Purdue University-vel is egy közös diákösztöndíj létrehozása is.

Ezúton is szeretném hálánkat kifejezni azok felé, akik mint volt ösztöndíjasaink ajánlólevéllel, pályázatok bírálatában való részvétellel, interjúkon közreműködésükkel segítették munkánkat.

2014. február végén jelenik meg a magyar állampolgárokat megcélzó pályázati kiírásunk, amely a honlapukon elérhető lesz. Kérjük segítségüket abban, hogy a lehetőségről minél több kiváló potenciális pályázó értesüljön!

Egy-két szóban szólnék az amerikai ösztöndíjasok számára létrehozott, új magyarországi lehetőségekről is. Öt, de lehet hogy több, közös ösztöndíj jelenik majd meg a CIES Fulbright Opportunities for US Citizens katalógusában.

Ezek röviden:

  • Az AIT (Aquincum Institute of Technology) “data mining” lecturing grant
  • Az MTA Jogtudományi Intézetével egy alkotmányjogi kutatói poszt
  • A Magyar Külügyi Intézetnél néhány kutatói poszt
  • A CEU-n 2 kutatói, 2 oktatói poszt (egy-egy szemeszteres)
  • Az egri Eszterházy Károly Főiskolán egy oktatói-kutatói poszt és erről egy rövid videó.

Folyamatos tárgyalásban vagyunk még 2 magyarországi felsőoktatási intézménnyel, ezért a változtatás jogát fenntartjuk!

További intézményes együttműködések kialakítására nyitottak vagyunk, várjuk az ötleteket, észrevételeket.

Barátsággal,
Jókay Károly, Ügyvezető Igazgató