American Hungarian Foundation

AHF

 

 

Az American Hungarian Foundation és a Fulbright Bizottság közötti megállapodás értelmében minden évben egy ösztöndíjat hirdetünk meg elsősorban gyakorlott könyvtáros szakemberek számára az American Hungarian Foundation (New Brunswick, NJ) központjába öt hónapra.

Az ösztöndíjas a központ archív állományának feltárásában, számítógépes katalogizálásában és állagmegőrzési feladataiban vesz részt. A könyvtár, múzeum és levéltár értékes gyűjteményt kínál az amerikai magyarokra vonatkozó kutatásokhoz. Az ösztöndíj költségeit a partnerintézmények közösen fedezik.

Az American Hungarian Foundation honlapja: www.ahfoundation.org

AZ ÖSZTÖNDÍJAK MÉRTÉKE:

  • A Fulbright Program az amerikai egyesült államokbeli tartózkodás költségeit (szállás, megélhetés, biztosítás stb.) fedezi. Ez az összeg 2.710 – 3.145 USD havi ellátmányt (államonként, illetve egyetemenként változó),
  • valamint egy szemeszter esetén 1.250 USD, két szemeszter esetén 1.875 USD egyszeri, a kezdeti anyagi terheket és szakkönyvek vásárlásának költségeit csökkentő hozzájárulást jelent.
  • Ezen felül az ösztöndíj a Magyarország és az Egyesült Államok közötti egyszeri oda-vissza utazás költségének 50%-át,
  • valamint az egészségügyi- és balesetbiztosítást fedezi az ösztöndíjas részére. 
  • A Fulbright Program szerény mértékű támogatást nyújt a kísérő családtagok részére (egy családtag esetén 200 USD/hó, két vagy több családtag esetén összesen 350 USD/hó), ami azonban távolról sem fedezi az összes felmerülő többletköltséget. A kísérő családtagok repülőjegyéről, biztosításáról és megélhetési költségéről az ösztöndíjasnak kell gondoskodnia.

A benyújtandó teljes pályázati anyag részletezését lásd itt: 
Kutatói ösztöndíj – pályázati anyag

A pályázás és az elbírálás folyamatáról részletes info itt:
A pályázás és az elbírálás folyamata