A pályázás és az elbírálás folyamata

Posztgraduális hallgatói pályázóknak

A Fulbright Program világszerte egységes űrlapot használ, melyet online kell kitölteni. Az angol nyelven kitöltött pályázatot 2023. május 15-ig kell benyújtani a SUBMIT APPLICATION menügombra kattintva.

A pályázati anyagok – amennyiben teljesek, és a jelentkező a pályázati 
feltételeknek megfelel – a következő szempontok alapján kerülnek elbírálásra:

  • szakmai színvonal,
  • munkaterv,
  • az Egyesült Államokban való tartózkodás szükségessége,
  • hosszú távú eredményesség.

Azokat a pályázókat, akik a nemzetközi szakmai bírálóktól kiváló értékelést kapnak, angol nyelvű beszélgetésre hívja meg a Bizottság, mely során a Kuratórium magyar és amerikai tagjai hallgatják meg őket. Az interjún való személyes megjelenés a pályázat elnyerésének előfeltétele (a járványhelyzettől függően esetleg online kerül sor rá). Az interjúkra várhatóan 2023. június végén – július első felében kerül sor.  

Az értékelések alapján a Kuratórium választja ki a jelölteket 2023. szeptember végén, majd pályázatukat végső jóváhagyásra megküldi az Egyesült Államokba a J. William Fulbright Foreign Scholarship Board (FSB) részére.

Minden posztgraduális hallgatói pályázót 
2023 októberében értesítünk pályázata eredményéről. Az ösztöndíjak akkor valósulhatnak meg, amikor a jelöltek fogadását az amerikai intézmények visszaigazolták, és a pénzügyi keretek jóváhagyása is megtörtént (ennek várható időpontja 2024 márciusa).

A 2024-2025. tanévre szóló ösztöndíjas időszak legkorábban 2024 augusztusában kezdhető meg az Egyesült Államokban, és legkésőbb 2025 augusztusában fejezhető be.