A pályázás és az elbírálás folyamata – scholar

oktatói és kutatói ösztöndíjra pályázóknak


A Fulbright Program világszerte egységes űrlapot használ, melyet online kell 
kitölteni az egyes kategóriáknál megadott honlapokon. Az angol nyelven kitöltött online pályázat egy teljes kinyomtatott példányát 2019. október 10-ig kell a Fulbright Bizottsághoz eljuttatni.

A pályázati anyagok – amennyiben teljesek, és a jelentkező a pályázati 
feltételeknek megfelel – a következő szempontok alapján kerülnek elbírálásra:

  • szakmai színvonal,
  • munkaterv,
  • az Egyesült Államokban való tartózkodás szükségessége,
  • hosszú távú eredményesség.

Azokat a pályázókat, akik a nemzetközi szakmai bírálóktól kiváló értékelést kapnak, angol nyelvű beszélgetésre hívja meg a Bizottság, mely során a Kuratórium magyar és amerikai tagjai hallgatják meg őket. Az interjún való személyes megjelenés a pályázat elnyerésének előfeltétele (skype és telefonos interjúra nincs lehetőség). Az interjúkra várhatóan 2019 november végén, december elején kerül sor.

Az értékelések alapján a Kuratórium választja ki a jelölteket, majd pályázatukat végső jóváhagyásra megküldi az Egyesült Államokba a J. William Fulbright Foreign Scholarship Board (FSB) részére. Minden oktatói és kutatói ösztöndíjra pályázót 2020. január folyamán emailben értesítünk pályázata eredményéről. Az ösztöndíjak akkor valósulhatnak meg, amikor a jelöltek fogadását az amerikai intézmények visszaigazoltákés a pénzügyi keretek jóváhagyása is megtörtént (ennek várható időpontja 2020 márciusa).

A 2020-2021. tanévre szóló ösztöndíj időszak legkorábban 2020 augusztusában kezdhető meg az Egyesült Államokban, és legkésőbb 2021 augusztusában fejezhető be.