A pályázás és az elbírálás folyamata – scholar

oktatói és kutatói ösztöndíjra pályázóknak


A Fulbright Program világszerte egységes űrlapot használ, melyet online kell 
kitölteni az egyes kategóriáknál megadott honlapokon. Az angol nyelven kitöltött online pályázatot 2024. október 16-ig kell benyújtani a SUBMIT APPLICATION menügombra kattintva.

A pályázati anyagok – amennyiben teljesek, és a jelentkező a pályázati 
feltételeknek megfelel – a következő szempontok alapján kerülnek elbírálásra:

  • szakmai színvonal,
  • munkaterv,
  • az Egyesült Államokban való tartózkodás szükségessége,
  • hosszú távú eredményesség.

Azokat a pályázókat, akik a nemzetközi szakmai bírálóktól kiváló értékelést kapnak, angol nyelvű beszélgetésre hívja meg a Bizottság, mely során a Kuratórium magyar és amerikai tagjai hallgatják meg őket. Az interjún való személyes megjelenés a pályázat elnyerésének előfeltétele. Az interjúkra várhatóan 2024. december első felében kerül sor.

Az értékelések alapján a Kuratórium választja ki a jelölteket, majd pályázatukat végső jóváhagyásra megküldi az Egyesült Államokba a J. William Fulbright Foreign Scholarship Board (FSB) részére. Minden oktatói és kutatói ösztöndíjra pályázót 2025. január folyamán emailben értesítünk pályázata eredményéről. A szakmai bírálatok nem nyilvánosak.

Az ösztöndíjak akkor valósulhatnak meg, amikor a jelöltek fogadását az amerikai intézmények visszaigazolták, és a pénzügyi keretek jóváhagyása is megtörtént (ennek várható időpontja 2025 márciusa).

A 2025-2026. tanévre szóló ösztöndíj időszak legkorábban 2025 augusztusában kezdhető meg az Egyesült Államokban, és legkésőbb 2026 augusztusában fejezhető be.